Temun innen és túl: Stratégiák és védekezés a globális e-kereskedelem hullámaiban

2024.06.01

A kínai Temu online piactér, mint az e-kereskedelem új óriása, villámgyors terjeszkedésével világszerte felforgatja a hagyományos e-kereskedelmi struktúrákat, Magyarország sem kivétel. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy a Temu milyen stratégiákat alkalmaz a piaci térhódítás érdekében, és miként hatnak ezek a helyi webshopok működésére. Megvizsgáljuk a magyar e-kereskedők előtt álló kihívásokat és azok lehetséges megoldásait.

A Temu globális térhódítása komoly kihívás elé állítja a lokális webshopokat, de számos lehetőséget is kínál számukra. Az új játékos érkezésével a helyi webshopoknak nemcsak az árazási stratégiájukat kell újragondolniuk, hanem az ügyfélkapcsolataikat és marketingtechnikáikat is. Az alkalmazkodás, az innováció és a folyamatos fejlődés lehetővé teszi számukra, hogy sikerrel vehessék fel a versenyt a globális óriásokkal.

A Temu működési modellje és stratégiája

A Temu kínai online kereskedelmi vállalat piaci térnyerési eszközei és marketing stratégiája többek között ezekre az eszközökre támaszkodik:

 • Digitális és közösségi média reklámozás: A Temu jelentős mértékben használja a közösségi média platformokat, mint például a Facebook-ot, Instagram-ot, TikTok-ot és a YouTube-ot, ahol célzott hirdetésekkel éri el a kívánt közönséget. Ezek a hirdetések az érdeklődési köröket és a korábbi keresési szokásokat veszik figyelembe, hogy a mesterséges intelligencia (AI) segítségével releváns tartalmat jelenítsenek meg a felhasználóknak.
 • Közösségi kereskedelem és digitális marketing: A Temu közösségi kereskedelmi platformként is működik, ahol a felhasználók közvetlenül a közösségi média felületeken keresztül vásárolhatnak.
 • Versenyképes árazás és promóciók: A Temu rendkívül alacsony árakkal vonzza a vásárlókat, ami ösztönzi az impulzív vásárlásokat. Az agresszív árazási stratégiát intenzív promóciós tevékenységek egészítik ki, amelyek a felhasználókat arra ösztönzik, hogy kihasználják a limitált ideig tartó ajánlatokat és nagy kedvezményeket​ (Daxue Consulting)​.
 • Erős partnerségek márkákkal: A Temu aktívan keresi az együttműködés lehetőségeit ismert márkákkal és gyártókkal. Ezek a partnerségek segítenek a bizalom építésében az új vásárlók körében, és hozzájárulnak a Temu termékeinek minőségének és megbízhatóságának növeléséhez​ (ContactPigeon | Blog)​.
 • Saját márkás stratégia: A Temu saját márkás termékeket is kínál, amelyek hasonlóak más népszerű márkákhoz, de anélkül, hogy a márkanevet meg kellene vásárolniuk a fogyasztóknak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy versenyképes áron kínáljanak minőségi és trendi termékeket​ (ContactPigeon | Blog)​.
 • Innovatív kampányok és vásárlói megtartás: A Temu különféle kampányokat és promóciókat hajt végre, hogy növelje az ügyfél-megtartást és elkötelezettséget. Ilyenek például a "spin-the-wheel" játékok, amelyek kedvezményeket és díjakat kínálnak, valamint a vásárlói megtartást célzó programok, ahol a vásárlók jutalmakat kapnak barátaik bevonásáért​ (Similarweb)​.
 • Google hirdetéseket és más PPC (pay-per-click) kampányok: Ezek a kampányok segítenek a Temu-nak abban, hogy szélesebb közönséget érjen el és növelje online láthatóságát. A PPC hirdetések lehetővé teszik, hogy a Temu célzottan jelenjen meg a keresőmotorokban és más digitális platformokon, így elérve azokat a fogyasztókat, akik valószínűleg érdeklődnek termékeik iránt.

A Temu hatása a globális e-kereskedelmi piacon

A Temu gyors növekedése és térhódítása világszerte figyelemre méltó. A Temu rendkívül alacsony árai megváltoztatták a vásárlói elvárásokat és nyomást gyakoroltak más kiskereskedőkre, hogy csökkentsék áraikat és növeljék digitális jelenlétüket a versenyképesség fenntartása érdekében. Ez különösen érzékelhető a divat és ruházat, elektronika, háztartási cikkek, lakberendezési termékek, bútorok, szépségápolási cikkek, egészségügyi termékek, kreatív játékok, hobbi felszerelések és művészeti kellékek területén.

A Temu gyors nemzetközi terjeszkedése, amely az Egyesült Államok piacára lépésével kezdődött, új kihívásokat jelent más, korábban stabilan működő e-kereskedelmi óriások számára, mint például az Amazon és az eBay. A Temu jelenleg az Egyesült Államokban több mint 70 millió aktív felhasználóval büszkélkedhet, és az Egyesült Királyságban is meghatározó szereplővé vált. Ez a terjeszkedés kihívásokat és lehetőségeket egyaránt jelent a helyi webshopok számára, amelyeknek alkalmazkodniuk kell a fokozódó versenyhez.

A Temu hatása a magyar e-kereskedelemre

A Temu, amely 2023-ban robbant be Magyarországra, azóta is jelentős növekedést mutat. A 2024-es első negyedév adatai szerint a cég több mint 1,5 millió rendelést teljesített, ami körülbelül 22,5 milliárd forintnyi bevételt jelent. Ez az összeg a magyar online kiskereskedelmi piac közel 7%-át teszi ki, ami jelzi, hogy a Temu komoly versenytársává vált a helyi webshopoknak. Ezek a számok azt sugallják, hogy a vásárlók nyitottak az új piaci szereplők felé, különösen, ha azok versenyképes árakat és széles termékkínálatot kínálnak.

A magyar webshopok kihívásai és versenyképességi stratégiái

A magyar webshopok számára a Temu jelenti az egyik legnagyobb meglepetést a versenyben. Az elmúlt másfél év kihívásokkal teli volt a magyar e-kereskedelemben, melynek súlya csökkent az offline értékesítéshez képest. A piacvezető műszaki lánc, a magyar Media Marktnál sincs ez másképp, még mindig 80–20 százalék a forgalmi megoszlás a hagyományos üzletek javára - még akkor is, ha az online, de helyszíni átvétellel leadott rendeléseket az online forgalomhoz mérik.

A Media Markt Magyarország vezetője, Szilágyi Gábor, a Forbs magazinnak nyilatkozva kifejtette, hogy bár a Temu sokkoló élményt nyújt az olcsó termékekkel és így jelentős hatást gyakorol a nagy háztartási gépek és elektronikai cikkek terén, a megbízhatóság és a minőség továbbra is dominál a vásárlók választásánál. Az árérzékeny vásárlók lehet, hogy kísértésbe esnek az olcsóbb termékekkel, de a minőségi termékek iránti igény továbbra is stabil marad. Szilágyi szerint: "Van most körülöttük egy hájp, ami szinte csak erre a nagyon agresszív árazásra és marketingaktivitásra épül. Mondhatni, vásárolják a piacot, nemcsak nálunk, de egész Európában." Hozzátette, hogy a helyi kereskedőknek arra kell összpontosítaniuk, hogy kiemeljék saját értékeiket, és megerősítsék vásárlóik bizalmát. A kulcs a differenciálódásban és az ügyfélélmény javításában rejlik. A helyi webshopoknak ki kell használniuk a lokális piacismeretüket, jobb minőségű ügyfélkapcsolatokat kell kiépíteniük, és erősíteniük kell online jelenlétüket a SEO és a tartalommarketing által.

Védekezési stratégiák a Temu ellen

A globális versenytársak mellett a helyi webshopoknak is folyamatosan alkalmazkodniuk kell. A digitális marketing eszközök, mint a SEO, a tartalommarketing vagy a személyre szabott email kampányok alapvetőek, de nem szabad elfeledkeznünk a hagyományos módszerekről sem. Helyi rendezvényeken való részvétel, közösségi kedvezmények, közvetlen és személyes vásárlói kapcsolatok építése, mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy webshop kiemelkedjen a tömegből.

Ezek mellett fontos a technológiai innováció és az ügyfélélmény folyamatos javítása. Integráljunk modern fizetési megoldásokat, fejlesszünk mobilbarát weboldalt, és használjunk mesterséges intelligenciát az ügyféligények előrejelzésére és kiszolgálására. Ezek az eszközök segítenek jobban megérteni a fogyasztói szokásokat és lehetővé teszik az ajánlatok személyre szabását.

Tippjeink:

 • Ügyfélélmény javítása: A Temu sikere rámutat arra, hogy a vásárlók az alacsony árak mellett értékelik a gyorsaságot és a kényelmet. A gyorsabb szállítás, jobb ügyfélszolgálati támogatás, könnyebb visszaküldési és garanciális folyamatok, affiliate- és hűségprogramok segíthetnek abban, hogy a helyi webshopok megkülönböztessék magukat egymástól és a globális kereskedőktől.
 • Digitális marketing és adatvezéreltség: Az online láthatóság növelése érdekében kulcsfontosságú a keresőoptimalizálás (SEO), a tartalommarketing és a célzott, adatvezérelt hirdetések. Az adatok elemzése, a vásárlók csoportosítása segíthet jobban megérteni a vásárlói igényeket és személyre szabni az ajánlatokat. A versenybe maradni kívánó webshopoknak folyamatosan frissíteniük kell tartalmaikat és láthatóaknak, sőt interaktívaknak kell lenniük a közösségi médiában.
 • Lokális értékek hangsúlyozása: A helyi webshopoknak hangsúlyozniuk kell a helyi brandek előnyeit. A helyi és kézműves termékek előtérbe helyezése és a helyi gazdaságok támogatása erősítheti a vásárlók lojalitását.
 • Új marketing eszközök: Egyrészt olyan marketingfelületeket kell használni, melyeken a Temu még nem hirdet (pl. natív hirdetések és PR cikkek a hazai online magazinokban, podcast beszélgetések stb.), illetve saját marketingcsatornák (pl. elektronikus és nyomtatott hírlevelek, blogok, vlogok, rendezvények, helyi együttműködések, közterületi média megjelenések stb.) kialakítása és rendszeres üzemeltetése.

 • Tanulságok a Temu sikeréből

  A Temu megjelenésén és sikerén lehet sajnálkozni, idegeskedni, de lehet belőle tanulni, alkalmazkodni, változtatni és fejlődni is.

  Gondolkodsz azon, hogyan szerezhetnéd vissza a piaci pozíciódat a Temu által dominált piacon? Vagy hogyan növelhetnéd webshopod láthatóságát és forgalmát? Kattints a 'Kapcsolatok' gombra, kérj ingyenes konzultációt, és fedezd fel, hogy milyen stratégiák állnak rendelkezésedre, hogy webshopod ne csak túlélje, de virágozzon is ebben az új kereskedelmi környezetben. 

  #webshop indítás | #webshop marketing | #webshop marketing tippek | #látogatóból vásárló | #látogatóból ügyfél | #Temu

  Kapcsolódó bejegyzések:

  50 pontos ellenőrző lista webshop tulajdonosoknak (2024.03.15.)

  12 tipp, hogy miként változtasd látogatóid fizetős ügyfelekké – 2. rész (2023.07.28.)

  12 tipp, hogy miként változtasd látogatóid fizetős ügyfelekké – 1. rész (2023.07.24.)

  13+1 tipp, hogy miként indíts és marketingezz egy webshopot (2023.04.01.)

  7 módszer, amivel növelheted márkád ismertségét (2023.03.01.)