A keresőoptimalizálás jövője a mesterséges intelligencia (MI/AI) korában

2023.03.17

A digitális marketing és a keresőoptimalizálás mindig is gyorsan változó területek voltak. Ahogy azonban a mesterséges intelligencia (továbbiakban: MI, angolul: Artificial Intelligence, azaz röviden: AI) egyre elterjedtebbé válik, egyre nagyobb hatással lesznek az online keresések eredményeire és a digitális marketingre általában. Ebben a blogcikkben megvizsgáljuk, hogy milyen hatással lesz az MI/AI a keresőoptimalizálásra a jövőben.

Számos cikk, előadás és konferencia foglalkozik manapság a mesterséges intelligencia alkalmazási területeivel, köztük a digitális marketing ügynökségek, stratégák, szövegírók, SEO szakemberek, PPC specialisták, közösségi média menedzserek, ügyfélszolgálatosok, sőt már a programozók feladataira gyakorolt hatásaival. Alábbi írásunkban először azt vizsgáltuk meg, hogy milyen változásokat hozhat az MI/AI alkalmazása a keresőoptimalizálás (SEO) területén.

Az MI/AI szerepe a keresőoptimalizálásban

Az MI a keresőoptimalizálásban egyre nagyobb szerepet játszik, hisz az interneten fellelhető rengeteg információ miatt a keresőknek egyre nagyobb a felelőssége abban, hogy a felhasználók számára a lehető legrelevánsabb találatokat szolgáltassák. A keresők MI alapú algoritmusokat használnak az online keresések optimalizálásához, mely rendszerek folyamatosan tanulnak az emberek keresési szokásairól, és az alapján rangsorolják a találatokat. Ez azt jelenti, hogy az MI segítségével a keresők képesek megérteni az emberek által használt kifejezéseket és nyelvezetet, a felhasználók szándékait, és ennek megfelelően jelenítenek meg találatokat. Az MI segítségével a keresők képesek értelmezni a keresések kontextusát is, ami további előnyöket jelenthet a találatok minőségének javításában.

Az MI által lehetővé válik a személyre szabott keresőoptimalizálás is. Az MI segítségével a keresők képesek az adott felhasználói szokásokat, böngészéstörténetet és preferenciákat figyelembe venni, és ennek megfelelően személyre szabni a találatokat. Ennek köszönhetően a felhasználók sokkal relevánsabb találatokat kapnak, amelyekkel könnyebben megtalálhatják az általuk keresett információkat.

Az MI segítségével a keresők képesek a webhelyek minőségének és relevanciájának értékelésére is. Az MI által megértett keresőoptimalizálási faktorok közé tartozik a tartalmi minőség, a linképítés, a használhatóság és a sebesség. Az MI algoritmusok lehetővé teszik a keresők számára, hogy megfelelően értékeljék ezeket a faktorokat, és ennek megfelelően rangsorolják a webhelyeket a találati lista alapján.

Az MI/AI hatása a kulcsszó kutatásra

Az MI alkalmazása a kulcsszó kutatásban is jelentős lesz a jövőben, hisz az MI segítségével hatékonyabbá tehető a kulcsszó kutatás, amely a keresőoptimalizálás alapja. Az MI által vezérelt kulcsszó kutatási eszközök nemcsak segíthetnek megtalálni azokat a kulcsszavakat, amelyek relevánsak lehetnek a vállalkozás számára, hanem azt is képesek megjósolni, hogy mely kulcsszavak lesznek a legnépszerűbbek a jövőben.

Az MI nem csak arra képes, hogy pontos és releváns információkat szolgáltasson a keresőoptimalizáláshoz, de MI alapú eszközökkel lehetővé válik a versenytársak pontos megfigyelése, az adatok elemzése, a weboldalak és az online kampányok optimalizálása is.

Az MI képes automatizálni a kulcsszó kutatási folyamatokat, ezáltal rengeteg időt és erőforrást lehet megtakarítani, ugyanis az MI által végzett kutatások gyorsabbak és pontosabbak, mint az emberi kutatók által végzett kutatások. Az algoritmusok képesek a webhelyeket és a közösségi média platformokat átfésülni, hogy meghatározzák az adott témával kapcsolatos leggyakoribb kifejezéseket. Ezt követően összegyűjtik és elemzik az adatokat, majd kiemelik a releváns információkat, amelyek segítenek meghatározni a megfelelő kulcsszavakat.

Az MI alapú kulcsszó kutatás további előnye, hogy segít a kulcsszavak "hosszabb farkának" (szókapcsolatainak) meghatározásában is. Az MI által feldolgozott adatok alapján meghatározhatók azok a specifikus kifejezések és szókapcsolatok, amelyekkel a felhasználók keresnek, és amelyekre a cégeknek érdemes fókuszálniuk.

Az MI/AI hatása a tartalomra

Ahogy az MI képes az online tartalmak felkutatására és automatikus értékelésére, úgy képes új tartalmak előállítására és meglévő tartalmak optimalizálására is. Az MI lassal elhagyhatatlan a profi tartalomterveztésben és optimalizálásban, hisz az  MI alapú szöveggenerátorok képesek azonosítani, hogy melyik tartalom lesz a leginkább releváns és hasznos a felhasználók számára, valamint olyan minőségi tartalmakat hoznak létre, amelyek relevánsak a keresőmotorok és az olvasók számára egyaránt.

Az MI lehetővé teszi a tartalom personalizációját, tesztelését és automatizálását is, így az MI által vezérelt tesztek segítségével meghatározható, hogy a tartalom megfelelő-e az adott felhasználónak, esetlegesen milyen módosításokat kell végrehajtani a tartalmon a hatékonyság és a felhasználói élmény növelése érdekében, majd ezeket a változtatásokat automatikusan el is végzi. 

Az MI/AI hatása az adatvédelemre

Az utóbbi években az MI alkalmazása forradalmi változásokat hozott az adatvédelem, vagyis az adatbiztonság és az adatkezelés (adattárolás és feldolgozás) területén is. Az MI lehetővé teszi a biztonságos adatfeldolgozást, a veszélyek felismerését és az adathalászat elleni védelmet, valamint a nagy mennyiségű adatok automatizált kezelését és hatékonyabb védelmét, amely csökkentheti az emberi hibákból adódó kockázatokat, az adatvéddelmi jogsértések számát.

Az MI/AI hatása a PPC kampányokra

A PPC (Pay-Per-Click) kampányok az online marketing egyik legfontosabb eleme, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy hatékonyan hirdessék termékeiket vagy szolgáltatásaikat. Az MI nem csak az online tartalmak, hanem a PPC kampányokhoz is kiválóan alkalmazható, amelyek esetében az árak a kulcsszavak versenyének, a hirdetések relevanciájának és az érkezési oldalak hasznosságának függvényében változnak.

Az MI lehetővé teszi a célzás hatékonyabbá tételét a PPC kampányok során, ugyanis az algoritmusok átfésülik az adatokat, feltérképezik a legmegfelelőbb célközönséget, majd megalkotják az üzleti tevékenységhez legjobban illeszkedő kulcsszavakat és hirdetési szövegeket, melyek segítségével a cégek hatékonyabb PPC kampányokat hozhatnak létre.


Összefoglalva: egyértelműen látszik, hogy a mesterséges intelligencia óriási segítség lehet a digitális marketing ügynökségek számára, mely alkalmazásával rengeteg idő és energia takarítható meg, ráadásul a feladataikat hatékonyabban és az ügyfeleik számára jövedelmezőbb módon tudják ellátni. Az MI természetesen nem tudja teljes mértékben kiváltani az embert, hisz a felhasználási területeket az ember szabja meg, az utasításokat mi adjuk ki, a kapott eredmények felhasználási célját és mikéntjét vagy mi határozzuk meg, vagy az automatizmusokat mi állítjuk be. Jelenleg még azoknak a tartalmaknak a többségét is emberek állították elő, amelyekből az MI algoritmusai tanulnak és feldolgoznak, vagy amelyekből új tartalmakat hoznak létre.

- Eljön a kor, amikor az MI bizonyos helyeken vagy szerepkörökben 100%-ban átveszi az ember szerepét? Valószínűleg igen, sőt talán már el is jött!

- Digitális marketing ügynökségünk használja az MI által kínált lehetőségeket? Természetesen igen!

Ha szeretnéd kipróbálni, hogy tudunk-e a vállalkozásod számára hatékonyabb keresőoptimalizálást, vagy szövegírást végezni, esetleg jobb eredményeket hozó PPC kampányokat indítani, vedd fel velünk a kapcsolatot és kérj ingyenes konzultációt.

#keresőoptimalizálás | #seo | #seo audit | #seo tanácsadás | #kulcsszókutatás | #ai chat | #mesterséges intelligencia


Kapcsolódó bejegyzések:

Miben lehet a segítségedre egy Social Media Manager? (2023.03.10.)

Amit a keresőbarát szövegírásról tudnod kell (2023.02.27.)

Miben lehet segítségedre egy digitális marketing ügynökség? (2022.02.11.)

A kulcsszókutatás ABC-je – 2. rész (2022.06.06.)

A kulcsszó kutatás ABC-je - 1. rész (2022.01.29.)