55 marketing rövidítés: alapfogalmak A-tól Z-ig

2024.06.19

A marketing és az értékesítés világában számos rövidítés és mozaikszó használatos, amelyek ismerete elengedhetetlen a sikeres kommunikációhoz és stratégiai tervezéshez. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük az általunk legfontosabbnak tartott 55 fogalmat A-tól Z-ig, amelyek segítenek eligazodni a szakmai zsargonban. Olvass tovább, és ismerd meg, hogyan milyen jelentéseket takarnak ezek a rövidítések!

A marketing és értékesítés területén számos rövidítés és mozaikszó használatos. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabbakat ABC sorrendben, hogy könnyebben eligazodhass abban a rengetegben, hogy mely rövidítés mit jelent a marketingben.

1. ABC - Activity-Based Costing

Tevékenység alapú költségszámítás. Ez egy módszer, amely segít a vállalatoknak meghatározni a termékek vagy szolgáltatások költségeit az alapján, hogy milyen tevékenységekhez köthetők ezek a költségek.

2. ABM - Account-Based Marketing

Számla alapú marketing. Egy olyan marketing stratégia, amely a legfontosabb, a legnagyobb forgalmat nyújtó ügyfelekre összpontosít, és személyre szabott kampányokat készít számukra, hogy növelje az értékesítési lehetőségeket és ügyfélkapcsolatokat.

3. AIDA – Attention-Interest-Desire-Action

Figyelem – Érdeklődés – Vágy – Cselekvés. Ez egy marketingmodell, amely leírja a vásárlói döntési folyamat négy szakaszát. A cél, hogy először felkeltsük a figyelmet, majd érdeklődést, aztán vágyat ébresszünk, végül pedig cselekvésre ösztönözzük a vásárlót.

4. ATL - Above The Line

Vonal feletti reklámozás. Olyan reklámtevékenységek, amelyek széles közönséget céloznak meg, például televíziós, rádiós, újság- és magazinhirdetések. Az ATL reklámok célja a márkaismertség növelése és a széles tömegek elérése.

5. AV - Advertising Value

Reklámérték. Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy mekkora értéket képvisel egy adott reklám vagy hirdetési kampány a médiumban, amelyben megjelent. Az AV gyakran a médiamegjelenések becsült költségein alapul, és segít a marketingeseknek megérteni a kampány hatékonyságát és megtérülését. Az AV értéket összehasonlítják a kampányra fordított költségekkel, hogy értékeljék a hirdetési erőfeszítések pénzügyi hatását.

6. AV - Advertising View

Hirdetés megtekintés. Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy hányszor tekintettek meg egy adott hirdetést. Az AV fontos mutató a hirdetési kampányok hatékonyságának mérésében, mivel segít megérteni, hogy a célközönség milyen mértékben érintkezett a hirdetéssel. Az AV alapja a megjelenítések száma, és gyakran használják a digitális marketingben, különösen az online hirdetési kampányok értékelésére.

7. B2B - Business to Business

Vállalatok közötti üzleti kapcsolat. Olyan üzleti modell, amelyben egy vállalat termékeket vagy szolgáltatásokat értékesít más vállalatoknak.

8. B2C - Business to Consumer

Vállalatok és fogyasztók közötti üzleti kapcsolat. Olyan üzleti modell, amelyben egy vállalat közvetlenül a végfelhasználóknak értékesít termékeket vagy szolgáltatásokat.

9. BAB - Before-After-Bridge

Előtte – Utána – Híd. Egy történetmesélési formula, amely bemutatja a probléma előtti állapotot, a megoldás utáni állapotot, és a hidat, amely átvezeti a közönséget a problémából a megoldásba.

10. BTL - Below The Line

Vonal alatti reklámozás. Olyan célzottabb reklámtevékenységek, amelyek közvetlenebb módon érik el a fogyasztókat, például promóciók, közösségi marketing, direkt marketing, eseménymarketing és egyéb személyre szabott kampányok. A BTL reklámok célja az ügyfelek közvetlenebb bevonása és az eladás ösztönzése.

11. CAC - Customer Acquisition Cost

Ügyfélszerzési költség. Az az összeg, amelyet egy vállalatnak ki kell fizetnie egy új ügyfél megszerzéséért.

12. CLV - Customer Lifetime Value

Ügyfél élettartam értéke. Az az összeg, amelyet egy ügyfél várhatóan költeni fog a vállalat termékeire vagy szolgáltatásaira élete során.

13. CMS - Content Management System

Tartalomkezelő rendszer. Olyan szoftver, amely segít a felhasználóknak tartalmak létrehozásában, kezelésében és közzétételében.

14. CPC - Cost Per Click

Kattintásonkénti költség. Az az összeg, amelyet egy vállalat fizet, amikor egy felhasználó rákattint a hirdetésére.

15. CPM - Cost Per Mille

Ezer megjelenítésenkénti költség. Az az összeg, amelyet egy vállalat fizet ezer hirdetés megjelenítéséért.

16. CRM - Customer Relationship Management

Ügyfélkapcsolat-kezelés. Olyan rendszerek és stratégiák összessége, amelyek célja az ügyfelekkel való hosszú távú, gyümölcsöző kapcsolatok kialakítása és fenntartása.

17. CRO - Conversion Rate Optimization

Konverziós arány optimalizálás. Az a folyamat, amelynek célja, hogy növelje a webhely látogatóiból vásárlóvá válók arányát.

18. CT - Click-Through

Átkattintás. Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy hányszor kattintottak rá egy adott hirdetésre vagy linkre. Az átkattintások száma fontos mutatója annak, hogy egy hirdetés vagy link mennyire vonzó a célközönség számára. A CT-t gyakran használják a digitális marketingben és hirdetésekben, hogy mérjék a kampányok hatékonyságát és optimalizálják a hirdetési stratégiákat. Az átkattintási arány (CTR) is ebből a mérőszámból származik, és azt mutatja, hogy a megjelenítések hány százaléka eredményezett kattintást.

19. CTA - Call to Action

Cselekvésre ösztönzés. Olyan üzenet vagy gomb, amely arra buzdítja a felhasználókat, hogy tegyenek valamilyen konkrét lépést, például vásároljanak vagy iratkozzanak fel egy hírlevélre.

20. CTR - Click-Through Rate

Átkattintási arány. Az az arány, amely megmutatja, hogy a hirdetést látók hány százaléka kattintott rá.

21. DM - Direct Mail

Közvetlen levél. Egy olyan marketingmódszer, amely során fizikai leveleket, brosúrákat vagy egyéb nyomtatott anyagokat küldenek közvetlenül a célcsoport postaládájába. A DM célja, hogy személyesebb kapcsolatot teremtsen a fogyasztókkal és közvetlen válaszra ösztönözze őket.

22. DMP - Data Management Platform

Adatkezelő platform. Olyan szoftver, amely összegyűjti, rendszerezi és elemzi a különböző forrásokból származó adatokat, hogy segítsen a célzott marketingkampányok kialakításában.

23. EDM - Electronic Direct Mail

Elektronikus közvetlen levél. Ez a DM elektronikus változata, amely email kampányokat takar. Az EDM célja, hogy közvetlenül elérje a fogyasztókat elektronikus úton, gyakran személyre szabott üzenetekkel és ajánlatokkal. Az EDM hatékony eszköz az ügyfélkapcsolatok erősítésére és az értékesítések növelésére.

24. ERP - Enterprise Resource Planning

Vállalatirányítási rendszer. Olyan integrált szoftverrendszer, amely a vállalat különböző részlegeinek folyamatait kezeli és összehangolja.

25. ESP - Email Service Provider

Email szolgáltató. Olyan vállalat vagy szoftver, amely lehetővé teszi a marketingesek számára, hogy tömeges email kampányokat hozzanak létre, küldjenek és kezeljenek.

26. FAB – Features-Advantages-Benefits

Jellemzők – Előnyök – Hasznok. Egy marketing szövegírási technika, amely a termék vagy szolgáltatás jellemzőit, azok előnyeit és a vásárló számára nyújtott hasznokat hangsúlyozza, hogy meggyőzze a potenciális ügyfeleket.

27. GA - Google Analytics

Google Analytics. Olyan webanalitikai szolgáltatás, amely részletes statisztikákat nyújt a weboldal látogatóiról és azok viselkedéséről.

28. GTM - Google Tag Manager

Google Tag Manager. Olyan eszköz, amely lehetővé teszi a marketingesek számára, hogy kódmódosítás nélkül kezeljék és frissítsék a weboldalon használt nyomkövető és analitikai címkéket (tageket).

29. KISS - Keep It Simple, Stupid

Maradj bolondbiztos. Ez egy tervezési elv, amely arra ösztönzi a marketingeseket és a kampánytervezőket, hogy egyszerű és könnyen érthető megoldásokat alkalmazzanak, elkerülve az összetett és túlbonyolított megközelítéseket.

30. KPI - Key Performance Indicator

Kulcs teljesítménymutató. Olyan mérőszámok, amelyek segítségével egy vállalat értékeli, hogy mennyire teljesít jól egy adott célkitűzés elérésében.

31. LPO - Landing Page Optimization

Landoló oldal optimalizálás. Az a folyamat, amely során egy weboldal landoló oldalát úgy alakítják át, hogy azzal növeljék a konverziós arányt.

32. LTV - Lifetime Value

Élettartam érték. Lásd: CLV.

33. MA - Marketing Automation

Marketing automatizálás. Olyan technológia és szoftver, amely automatizálja a marketingfeladatokat és kampányokat, így hatékonyabbá teszi a marketingesek munkáját.

34. MQL - Marketing Qualified Lead

Marketing által minősített lead. Olyan potenciális ügyfél, aki érdeklődést mutatott a vállalat termékei vagy szolgáltatásai iránt, és készen áll arra, hogy az értékesítési csapat további lépéseket tegyen vele.

35. NPS - Net Promoter Score

Hálózati ajánlási pontszám. Egy mérőszám, amely azt méri, hogy az ügyfelek milyen valószínűséggel ajánlják a vállalat termékeit vagy szolgáltatásait másoknak. Az NPS fontos mutatója az ügyfél elégedettségnek és lojalitásnak.

36. PAS - Problem-Agitate-Solve

Probléma – Fokozás – Megoldás. Egy meggyőzési technika, amely először bemutatja a problémát, majd felnagyítja annak hatását, végül pedig megoldást kínál rá.

37. POS - Point of Sale

Eladási pont. Az a hely vagy helyzet, ahol a vásárlás ténylegesen megtörténik. Ez lehet egy fizikai hely, például egy bolt pénztárgépénél, vagy egy online felület, ahol a vásárlás befejeződik. A POS rendszerek fontos szerepet játszanak az értékesítési tranzakciók rögzítésében, a készletkezelésben és a vásárlói adatok gyűjtésében.

38. PPC - Pay Per Click

Kattintás alapú fizetés. Hirdetési modell, amelyben a hirdető csak akkor fizet, ha valaki rákattint a hirdetésére.

39. PPPP – Picture-Promise-Prove-Push

Kép – Ígéret – Bizonyíték – Ösztönzés. Egy hirdetési formula, amely először egy képpel felkelti a figyelmet, majd ígéretet tesz, aztán bizonyítékokkal alátámasztja az ígéretet, végül pedig cselekvésre ösztönzi az olvasót.

40. ROAS - Return on Ad Spend

Hirdetési költés megtérülése. Az a mérőszám, amely megmutatja, hogy mennyi bevételt hozott egy adott hirdetési költés.

41. ROI - Return on Investment

Befektetés megtérülése. Az a mérőszám, amely megmutatja, hogy egy adott befektetés mennyi hasznot hozott.

42. SaaS - Software as a Service

Szoftver mint szolgáltatás. Olyan üzleti modell, amelyben a szoftvert előfizetéses alapon kínálják a felhasználóknak.

43. SEM - Search Engine Marketing

Keresőmotor marketing. Az a tevékenység, amelynek célja, hogy egy vállalat webhelyét a keresőmotorok találati listáján minél előkelőbb helyre juttassa, fizetett hirdetések révén.

44. SEO - Search Engine Optimization

Keresőoptimalizálás. Az a tevékenység, amelynek célja, hogy egy webhely természetes módon, fizetett hirdetések nélkül minél előkelőbb helyen szerepeljen a keresőmotorok találati listáján.

45. SERP - Search Engine Results Page

Keresőmotor találati oldal. Az az oldal, amelyet a keresőmotorok megjelenítenek a felhasználók keresési kifejezéseire adott találatokkal.

46. SMM - Social Media Marketing

Közösségi média marketing. Olyan marketingtevékenység, amely a közösségi média platformokat használja a vállalat termékeinek vagy szolgáltatásainak népszerűsítésére.

47. SOV - Share of Voice

Hang aránya. Az a mérőszám, amely megmutatja, hogy egy adott márka vagy hirdetés mekkora részt foglal el az adott piacon vagy médiumban a versenytársakhoz képest.

48. SQL - Sales Qualified Lead

Értékesítés által minősített lead. Olyan potenciális ügyfél, aki már jelentős érdeklődést mutatott, és készen áll az értékesítési folyamat következő lépéseire.

49. SSS – Star-Story-Solution

Csillag – Történet – Megoldás. Egy történetmesélési technika, amely először bemutat egy hőst vagy sikeres személyt (csillagot), majd elmeséli az ő történetét, végül bemutatja, hogyan oldotta meg a problémát.

50. SWOT - Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats

Erősségek – Gyengeségek – Lehetőségek – Veszélyek. Egy stratégiai tervezési eszköz, amely segít azonosítani egy szervezet vagy projekt belső és külső tényezőit, hogy jobban megértsék a jelenlegi helyzetüket és a jövőbeli lehetőségeket.

51. TOFU - Top of the Funnel

A tölcsér teteje. A marketingtölcsér legfelső szakasza, ahol a potenciális ügyfelek először találkoznak a márkával, és ahol a fő cél a figyelem felkeltése és az érdeklődés felébresztése.

52. TTF - Time to Fill

Betöltési idő. Az az időtartam, amely alatt egy nyitott pozíciót betöltenek egy új alkalmazottal. Az értékesítési környezetben a toborzás és a pozíciók gyors betöltése kritikus fontosságú lehet.

53. USP - Unique Selling Proposition

Egyedi értékesítési ajánlat. Az a különleges jellemző vagy előny, amely megkülönbözteti a terméket vagy szolgáltatást a versenytársaktól, és ami miatt a vásárlók ezt választják.

54. UX - User Experience

Felhasználói élmény. Az a teljes élmény, amelyet egy felhasználó egy termék vagy szolgáltatás használata során tapasztal.

55. UV - Unique Visitor

Egyedi látogató. Az a felhasználó, aki egy adott időszakon belül egy webhelyet legalább egyszer meglátogatott.


Reméljük, hogy a felsorolt 55 legfontosabb fogalom ismerete segít abban, hogy magabiztosan mozogj a szakma világában és eredményesebbé tedd a munkádat. Ha szeretnéd, hogy marketingstratégiádat egy profi csapat támogassa, vedd fel a kapcsolatot digitális marketing ügynökségünkkel, és segítünk együtt elérni a kitűzött céljaidat!